Detalji o klubu - 3. - Prve ragbi aktivnosti u Leskovcu

Interesantan je podatak da je za osnovanje kluba u Leskovcu u mnogome zaslužna jedna kompjuterska igra o ragbiju koja je početkom 2005. godine bila izuzetno popularna kod učenika OŠ Vuk Karadžić. Kako su učenici te osnovne škole bili Miloš i Mileta Stamenković, Milivojevi sinovi, oni su zajedno sa svojim drugovima Kostić Tomislavom, Duraković Bojanom, Stojanović Nikolom, Todorović Nikolom, Stevanović Nikolom, Cvetković Nikolom, Prokopijević Božidarom, Kostić Aleksandrom, Marković Aleksandrom, Petrović Nenadom i Glušac Milanom, stalno pritiskali svog oca, za koga su znali da je stari ragbista, da se u Leskovcu osnuje ragbi klub. Milivoje se jednom prilikom požalio na sinove i njihove drugove, Draganu Pavloviću, a ovaj obećao pomoć od Ragbi saveza Srbije u vidu neophodne opreme i oko osnivanja kluba.

Parking ispred fabrike

Parking ispred fabrike čarapa „Zele Veljković“, na kome je 15.07.2005. godine održan prvi ragbi trening uу Leskovcu. Kada je parking postao tesan, treninzi su premešteni na rukumotni teren u mesnoj zajednici Dubočica.

Ubrzo je prvi kontigent dresova i ragbi lopti stigao u Leskovac, tako da su se stvorili uslovi da se počne sa treninzima. Prvi trening održan je 15.07.2005. godine na parkingu fabrike čarapa “Zele Veljković”. Pošto se radilo na betonu, na treninzima su se radili samo osnovni elementi ragbi igre (pas, nošenje lopte, dodavanje ...) i ragbi tač. Tako se još pre osnivačke skupštine krenulo sa nekim aktivnostima. U početku prvim treninzima je prisustvovalo oko 10-tak igrača, ali se taj broj stalno povećavao.

Kadetska ekipa ORK Morava Gepardi 2006. godine.

Kadetska ekipa ORK Morava Gepardi koja je 20.10.2005. godine odigrala prvu ragbi utakmicu u Leskovcu: Stoje (sleva na desno) Aleksandar Marković, Mileta Stamenković, Bojan Duraković, Nikola Stamenković, Aleksandar Kokić. Čuče: Nenad Petrović, Miloš Stamenković, Tomislav Kostić, Nikola Stojanović, Božidar Prokopović, Nikola Todorović i Nikola Stevanović.

Premeštanje treninga sa betonskog terena na travnati donelo je mladim Leskovčanima mogućnost da se upoznaju i sa ostalim elementima ragbi igre, pre svega sa kontaktom odnosno obaranjem. Ovaj element je još više povećao interesovanje, tako da je već početkom jeseni klub imao kompletnu kadetsku ekipu.

Na igralištu FK Morava odigrana je prva ragbi utakmica u Leskovcu i to 20.10.2005. godine između kadetske ekipe ORK Morava Gepardi i Ragbi kluba Kruševac. Iako su kruševački Vukovi bili mnogo iskusnija ekipa, pobeda od 40:15 je pripala mladim Gepardima.

Prva utakmica još više je povećala interesovanje za ragbi u Leskovcu. Zahvaljujući FK Moravi klub je konačno dobio kakve takve uslove za rad. Pored travnatog terena koji su mladi ragbisti koristili tri puta nedeljno, dobili su i jednu svlačionicu gde su mogli da se skinu i ostave stvari. Još uvek je to bilo daleko od idealnih uslova, jer svlačionica nije imala vode, ipak i ovi skromni uslovi bili su prava premija za ragbiste.

RLK Gepardi Leskovac © 2022. Sva prava zadržana.