Detalji o klubu - 6. - Ragbi 13 od 2010. do danas

Tokom 2010. godine, klub počinje sa aktivnostima u ragbiju 13. Ragbi 13 federacija Srbije je od 2001. godine napravila veliki pomak u razvoju ovog sporta u našoj zemlji. Odluka ni malo nije bila laka, ali vrlo se brzo pokazala kao ispravna.

Kontakt sa Ragbi 13 federacijom Srbije uspostavljen je još 2008. godine, kada je nekoliko igrača učestvovalo na letnjem kampu Federacije. Nenad Petrović i Lazar Pavlović svojim zalaganjem i požrtvovanošću nametnuli su se pa su izabrani da brane boje Evrope na Evropskom Juniorskom turniru, koji je u leto 2008 godine održan na Adi Ciganliji. Bilo je to veliko priznanje i izuzetan podstrek za sve u klubu. Dve godine kasnije na istom takmičenju nastupila su još četiri igrača iz Leskovca, i to Bojan Duraković, Tomica Kostić, Nikola Stojanović i Aleksandar Mitić.

Kao promocija novog sporta u Leskovcu je 2010. godine na stadionu FK Dubočice održan turnir regija na kome su učestvovale tri regije: Sever, Centar i Jug. Bila je to dobra prilika da se Leskovčani upoznaju sa ragbijem 13.

Selektor reprezentacije Juga je bio Vladan Kikanović, a trener Miloš Stamenković. U selekciji Juga nastupili su sledeći igrači Geparda: Lazar Doderović, Zoran Bakić, Miloš Drašković, Marko Mladenović, Nikola Popović, Sabedin Demirović, Kristijan Demirović, Trajče Malićević, Senad Salijević i Ismail Demirović. Selekcija Juga je na turniru zauzela 2. mesto.

Posle iznenadne smrti osnivača kluba Milivoja Stamenkovića (26.11.2016.), klub ima zastoj i poteškoće, ali se 2019. godine, oporavlja i staje na noge. Vođeni mladim Milošem Stamenkovićem bude se gepardi svih kategorija te u seniorskoj reprezentaciji Aleksandar Pavlović uspeva da izbori svoje mesto na turneji po Engleskoj, Vanja Pešić je bila starter u prvoj istorijskoj utakmici kada je ženski ragbi u pitanju u utakmici protiv Azura u Italiji, a kadeti i junuiori Stefan Milenković, Jovan Anđelković i Miloš Stojković su branili boje Srbije na Trofeju Beograda protiv Ukrajine.

Danas leskovački ragbisti su vicešampioni regije jug u juniorima, polufinalisti kupa Srbije (2019.), osvajali su tri druga mesta u juniorskoj konkurenciji na Trofeju Beograda i to 2010., 2011. i 2014. godini, a u naredne dve godine planirano je prvo učešće u Balkanskoj ligi, regionalnom takmičenju koje čine timovi iz Bugarske, Srbije, Turske, Grčke, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine.

RLK Gepardi Leskovac © 2022. Sva prava zadržana.