Detalji o klubu - 2. - Ragbi u Leskovcu

Omladinski ragbi klub Morava Gepardi osnovan je 2005. godine u Leskovcu, na inicijativu Milivoja Stamenkovića Miše, starog zaljubljenika u igru sa jajastom loptom. Milivoje Miša Stamenković, se početkom 21. veka preselio iz rodnog Beograda u Leskovac. Na njegovu inicijativu, a uz podršku Ragbi Saveza Srbije, pre svega tadašnjeg Komesara za razvoj ragbija Dragana Pavlovića klub je počeo sa radom u gotovo nemogućim uslovima. Prvi treninzi održavali su se na betonu, ali ni to nije smetalo da momci uspešno savladaju prve ragbi korake.

Ekipa RK Singidunuma u sezoni 1967 u Dobanovci, gde je klub kao domaćin igrao svoje utakmice: stoje (sleva na desno) Markov (prijatelj kluba) , Stanislav Kolundžija, Branislav Sukonjica,Miroslav Zdjelar, Nikola Kolundžija, Rajko Simonović, Racko Simonović, Milivoje Stamenković. Sede: Ljubiša Stević, Dragan Sošić, Aleksić (bela majca) Dušan Tojaga, Milan Stević

ORK Morava Gepardi su svoju prvu utakmicu odigrali u oktobru 2005. godine protiv Kruševca i to u konkurenciji kadeta. Na opšte iznenađenje, već u prvoj utakmici zabeležena je pobeda, iako je protivnik bio mnogo iskusnija ekipa. Svoje najveće uspehe klub je ostvario u 2008 godini, kada je osvojio Kup Srbije u kategoriji petlića i kadeta. Ovim uspesima ORK Morava gepardi su obezbedili posebno mesto u analima Srpskog ragbija, kao prvi i za sada jedini klub koji je osvojio neku titulu, a nije iz Beograda ili Pančeva.

O tim pionirskim koracima Milivoje kaže:
“Od samog osnivanja ragbi kluba, želeo sam da Leskovac bude prepoznatljiv, ne samo po roštilju i paprikama, već i po ragbi sportu, koji u Evropi i Svetu doživljava svoju ekspanziju.”

Mnogi će se pitati zašto baš ragbi u Leskovcu?
“Rođen sam posle rata na Dorćolu u Beogradu, i kao sva deca rođena u tom periodu, voleo sam da posećujem zoološki vrt i da se bavim sportom. Sa 12 godina igrao sam fudbal za pionire FK Radnički iz Beograda, koji je tada trenirao i igrao utakmice na stadionu u Dunavskoj ulici na Dorćolu. Jednog dana kada sam došao na trening, zapazio sam krupne momke kako između sebe
igraju meni neku nepoznatu igru sa loptom koja je ličila na jaje. Pomislio sam da im je kamion prešao preko lopte i tako je deformisao. Zamolio sam ekonoma FK Radničkog, čika Boru, da im da fudbal da normalno igraju. On se nasmejao i rakao mi je da je to ragbi i da se taj sport igra baš sa takvom loptom. Dečija radoznalost mi nije dala mira, pa sam otišao da izbliza pogledam kakav je to sport. Ragbi me je odmah osvojio i u njemu sam ostao do dan danas preko 50 godina.”

Iz tih dečačkih dana u Radničkom, Milivoje se seća nekih igrača i nihovih nadimaka: Tata Rat, Umetnik, Šilja, Pera lopov, ali pamti i mnoga imena sa kojima je kasnije igrao. Braća Vitas, Dragan Vasiljević Kinez, Budimir Tomanović Tamba, Miloš Marinković Miša gospođica.

U Radničkom je ostao sve do 1964. godine. Poslednje tri godine klub se zvao JRB, jer se fuzionsao sa Brodarcem. Od 1964. Miša je svoju ragbi karijeru nastavio u Zmaju, sve dok se klub nije ugasio. Milivoje na nagovor drugova prelazi u Ragbi klub Singidunum, gde ostaje sve do njegovog gašenja 1972. godine.

Nakon igračke karijere Miša se sa uspehom posvećuje trenerskom poslu. Od 1984. godine aktivan je kao trener u BRK-u gde na nagovor svog suigrača iz Zmaja i Singidunuma preuzima brigu o mlađim kategorijama sve do preseljenja u Leskovac.

“Kada sam krajem 2005. godine sa grupom prijatelja osnivao prvi ragbi klub u Leskovcu, i kada se postavilo pitanje maskote, nisam se mnogo dvoumio. Još od dečačkih dana, otkada sam ih video u Beogradskom zološkom vrtu, divio sam se gepardima. Gepard (latinski Acinonyx jubatus) pripada porodici mačaka i najbrža je kopnena životinja. Iako gepardi ne žive na našim prostorima, već u Africi, i to uglavnom južno od Sahare, njegova sposobnost da za samo tri sekunde razvije brzinu veću od 100 kilometara, bila je dovoljna da ga i ostali osnivači kluba prihvate kao maskotu.”

Ragbi tim Srpskih dečaka u Škostskoj 1918. godine. Leskovčanin Toma Tomić u drugom redu sa loptom, bio je najbolji igrač i kapiten tog tima.

“Kasnije sam došao do saznanja da su dva Leskovčaniнa više nego zaslužna za razvoj ragbija u Srbiji, ali i Beogradskog zoološkog vrta. Leskovčanin Toma Tomić nalazio se u grupi od oko 4.000 Srpske dece od 12 do 17 godina, koju je Srpska vlada početkom 1916. godine poslala na školovanje u Francusku i Veliku Britaniju. Tomić se krajem leta 1916. godine sa još 26 drugova našao u Edinburgu (Škotska) gde je postao učenik Džordž Heriot škole. Upravo u Džordž Heriot školi se Tomić i drugovi po prvi put sreću sa ragbijem. Brz, snažan i jak, Toma Tomić je postao jedan od najboljih igrača prve školske ekipe.

Drugi Leskovčanin Vlada Ilić je kao gradonačelnik Beograda po ugledu na druge Evropske metropole, podigao Zoološki vrt. Dugogodišnji direktor zoološkog vrta Vuk Bojović 85 godina nakon tog događaja, podigao je spomen bistu Iliću i tako sačuvao uspomenu na njega.”

RLK Gepardi Leskovac © 2022. Sva prava zadržana.