O nama – Istorija kluba

Ragbi

Ragbi je sport koji je nastao u Engleskoj početkom 19 veka. Novi sport je ime dobio po gradu u kome je rođen – gradiću Ragbiju. Legenda kaže da je u jesen 1823. godine na koledžu u Ragbiju, tokom loptanja Vilijam Veb Elis, uhvatio loptu rukama i portčao ka protivničkom golu. Protivnički igrači su ga oborili, i tako je nastao novi sport u kome se lopta nosi rukama i u kome je dozvoljen kontakt. Trk Vilijama Veba Elisa sa loptom u naručju, istorija je zabeležila kao početak rađanja jednog od najpopularnijih i najatraktivnijih sportova današnjice. Ragbi se danas igra na svim kontinentima, i u preko 125 zemalja.

Prva ragbi lopta na prostorima današnje Srbije doneta je u jesen 1912. godine u Sremskoj Mitrovici. Dok su opštinske komisije za prijem vojnih obveznika na Beogradskom Trkalištu (prostor današnjeg Tašmajdanskog parka) sprovodile regrutaciju, jer se zemlja spremala za Prvi Balkanski rat, u Sremskoj Mitrovici, koja je tada pripadala Austrougarskoj, jedan Francuz iz Bordoa, doneo je prvu ragbi loptu. On je oko sebe okupio grupu dečaka i mladića koja je od jeseni 1912. pa do 1914. i izbijanja Velikog rata, igrala ragbi na livadi pored današnjeg zatvora.

Ragbi u Leskovcu

Omladinski ragbi klub Morava Gepardi osnovan je 2005. godine u Leskovcu, na inicijativu Milivoja Stamenkovića Miše, starog zaljubljenika u igru sa jajastom loptom. Milivoje Miša Stamenković, se početkom 21. veka preselio iz rodnog Beograda u Leskovac. Na njegovu inicijativu, a uz podršku Ragbi Saveza Srbije, pre svega tadašnjeg Komesara za razvoj ragbija Dragana Pavlovića klub je počeo sa radom u gotovo nemogućim uslovima. Prvi treninzi održavali su se na betonu, ali ni to nije smetalo da momci uspešno savladaju prve ragbi korake.

Ekipa RK Singidunuma u sezoni 1967 u Dobanovci, gde je klub kao domaćin igrao svoje utakmice: stoje (sleva na desno) Markov (prijatelj kluba) , Stanislav Kolundžija, Branislav Sukonjica,Miroslav Zdjelar, Nikola Kolundžija, Rajko Simonović, Racko Simonović, Milivoje Stamenković. Sede: Ljubiša Stević, Dragan Sošić, Aleksić (bela majca) Dušan Tojaga, Milan Stević

ORK Morava Gepardi su svoju prvu utakmicu odigrali u oktobru 2005. godine protiv Kruševca i to u konkurenciji kadeta. Na opšte iznenađenje, već u prvoj utakmici zabeležena je pobeda, iako je protivnik bio mnogo iskusnija ekipa. Svoje najveće uspehe klub je ostvario u 2008 godini, kada je osvojio Kup Srbije u kategoriji petlića i kadeta. Ovim uspesima ORK Morava gepardi su obezbedili posebno mesto u analima Srpskog ragbija, kao prvi i za sada jedini klub koji je osvojio neku titulu, a nije iz Beograda ili Pančeva.

O tim pionirskim koracima Milivoje kaže:
“Od samog osnivanja ragbi kluba, želeo sam da Leskovac bude prepoznatljiv, ne samo po roštilju i paprikama, već i po ragbi sportu, koji u Evropi i Svetu doživljava svoju ekspanziju.”

Mnogi će se pitati zašto baš ragbi u Leskovcu?
“Rođen sam posle rata na Dorćolu u Beogradu, i kao sva deca rođena u tom periodu, voleo sam da posećujem zoološki vrt i da se bavim sportom. Sa 12 godina igrao sam fudbal za pionire FK Radnički iz Beograda, koji je tada trenirao i igrao utakmice na stadionu u Dunavskoj ulici na Dorćolu. Jednog dana kada sam došao na trening, zapazio sam krupne momke kako između sebe igraju meni neku nepoznatu igru sa loptom koja je ličila na jaje. Pomislio sam da im je kamion prešao preko lopte i tako je deformisao. Zamolio sam ekonoma FK Radničkog, čika Boru, da im da fudbal da normalno igraju. On se nasmejao i rakao mi je da je to ragbi i da se taj sport igra baš sa takvom loptom. Dečija radoznalost mi nije dala mira, pa sam otišao da izbliza pogledam kakav je to sport. Ragbi me je odmah osvojio i u njemu sam ostao do dan danas preko 50 godina.”

Iz tih dečačkih dana u Radničkom, Milivoje se seća nekih igrača i nihovih nadimaka: Tata Rat, Umetnik, Šilja, Pera lopov, ali pamti i mnoga imena sa kojima je kasnije igrao. Braća Vitas, Dragan Vasiljević Kinez, Budimir Tomanović Tamba, Miloš Marinković Miša gospođica.

U Radničkom je ostao sve do 1964. godine. Poslednje tri godine klub se zvao JRB, jer se fuzionsao sa Brodarcem. Od 1964. Miša je svoju ragbi karijeru nastavio u Zmaju, sve dok se klub nije ugasio. Milivoje na nagovor drugova prelazi u Ragbi klub Singidunum, gde ostaje sve do njegovog gašenja 1972. godine.

Nakon igračke karijere Miša se sa uspehom posvećuje trenerskom poslu. Od 1984. godine aktivan je kao trener u BRK-u gde na nagovor svog suigrača iz Zmaja i Singidunuma preuzima brigu o mlađim kategorijama sve do preseljenja u Leskovac.

“Kada sam krajem 2005. godine sa grupom prijatelja osnivao prvi ragbi klub u Leskovcu, i kada se postavilo pitanje maskote, nisam se mnogo dvoumio. Još od dečačkih dana, otkada sam ih video u Beogradskom zološkom vrtu, divio sam se gepardima. Gepard (latinski Acinonyx jubatus) pripada porodici mačaka i najbrža je kopnena životinja. Iako gepardi ne žive na našim prostorima, već u Africi, i to uglavnom južno od Sahare, njegova sposobnost da za samo tri sekunde razvije brzinu veću od 100 kilometara, bila je dovoljna da ga i ostali osnivači kluba prihvate kao maskotu.”

istorija rlk gepardi
Ragbi tim Srpskih dečaka u Škostskoj 1918. godine. Leskovčanin Toma Tomić u drugom redu sa loptom, bio je najbolji igrač i kapiten tog tima.

“Kasnije sam došao do saznanja da su dva Leskovčaniнa više nego zaslužna za razvoj ragbija u Srbiji, ali i Beogradskog zoološkog vrta. Leskovčanin Toma Tomić nalazio se u grupi od oko 4.000 Srpske dece od 12 do 17 godina, koju je Srpska vlada početkom 1916. godine poslala na školovanje u Francusku i Veliku Britaniju. Tomić se krajem leta 1916. godine sa još 26 drugova našao u Edinburgu (Škotska) gde je postao učenik Džordž Heriot škole. Upravo u Džordž Heriot školi se Tomić i drugovi po prvi put sreću sa ragbijem. Brz, snažan i jak, Toma Tomić je postao jedan od najboljih igrača prve školske ekipe.

Drugi Leskovčanin Vlada Ilić je kao gradonačelnik Beograda po ugledu na druge Evropske metropole, podigao Zoološki vrt. Dugogodišnji direktor zoološkog vrta Vuk Bojović 85 godina nakon tog događaja, podigao je spomen bistu Iliću i tako sačuvao uspomenu na njega.”

Prve ragbi aktivnosti u Leskovcu

Interesantan je podatak da je za osnovanje kluba u Leskovcu u mnogome zaslužna jedna kompjuterska igra o ragbiju koja je početkom 2005. godine bila izuzetno popularna kod učenika OŠ Vuk Karadžić. Kako su učenici te osnovne škole bili Miloš i Mileta Stamenković, Milivojevi sinovi, oni su zajedno sa svojim drugovima Kostić Tomislavom, Duraković Bojanom, Stojanović Nikolom, Todorović Nikolom, Stevanović Nikolom, Cvetković Nikolom, Prokopijević Božidarom, Kostić Aleksandrom, Marković Aleksandrom, Petrović Nenadom i Glušac Milanom, stalno pritiskali svog oca, za koga su znali da je stari ragbista, da se u Leskovcu osnuje ragbi klub. Milivoje se jednom prilikom požalio na sinove i njihove drugove, Draganu Pavloviću, a ovaj obećao pomoć od Ragbi saveza Srbije u vidu neophodne opreme i oko osnivanja kluba.

Parking ispred fabrike čarapa „Zele Veljković“, na kome je 15.07.2005. godine održan prvi ragbi trening u Leskovcu. Kada je parking postao tesan, treninzi su premešteni na rukometni teren u mesnoj zajednici Dubočica.

Ubrzo je prvi kontigent dresova i ragbi lopti stigao u Leskovac, tako da su se stvorili uslovi da se počne sa treninzima. Prvi trening održan je 15.07.2005. godine na parkingu fabrike čarapa “Zele Veljković”. Pošto se radilo na betonu, na treninzima su se radili samo osnovni elementi ragbi igre (pas, nošenje lopte, dodavanje …) i ragbi tač. Tako se još pre osnivačke skupštine krenulo sa nekim aktivnostima. U početku prvim treninzima je prisustvovalo oko 10-tak igrača, ali se taj broj stalno povećavao.

Kadetska ekipa ORK Morava Gepardi koja je 20.10.2005. godine odigrala prvu ragbi utakmicu u Leskovcu: Stoje (sleva na desno) Aleksandar Marković, Mileta Stamenković, Bojan Duraković, Nikola Stamenković, Aleksandar Kokić. Čuče: Nenad Petrović, Miloš Stamenković, Tomislav Kostić, Nikola Stojanović, Božidar Prokopović, Nikola Todorović i Nikola Stevanović.

Premeštanje treninga sa betonskog terena na travnati donelo je mladim Leskovčanima mogućnost da se upoznaju i sa ostalim elementima ragbi igre, pre svega sa kontaktom odnosno obaranjem. Ovaj element je još više povećao interesovanje, tako da je već početkom jeseni klub imao kompletnu kadetsku ekipu.

Na igralištu FK Morava odigrana je prva ragbi utakmica u Leskovcu i to 20.10.2005. godine između kadetske ekipe ORK Morava Gepardi i Ragbi kluba Kruševac. Iako su kruševački Vukovi bili mnogo iskusnija ekipa, pobeda od 40:15 je pripala mladim Gepardima.

Prva utakmica još više je povećala interesovanje za ragbi u Leskovcu. Zahvaljujući FK Moravi klub je konačno dobio kakve takve uslove za rad. Pored travnatog terena koji su mladi ragbisti koristili tri puta nedeljno, dobili su i jednu svlačionicu gde su mogli da se skinu i ostave stvari. Još uvek je to bilo daleko od idealnih uslova, jer svlačionica nije imala vode, ipak i ovi skromni uslovi bili su prava premija za ragbiste.

Omladinski ragbi klub "Morava" Gepardi

Osnivačka skupština kluba održana je 25.01.2006. godine u stanu Stamenkovića u Đuke Dinića 23. Skupštini je prisustvovalo 14 delegata koji su u svim svojim odlukama bili jednoglasni.

Skupštinari su prvo usvojili odluku o osnivanju Omladinskog ragbi kluba „Morava” Gepardi, a zatim i statut kluba. Statutom je između ostalog definisan grb kluba koji je u ragbi lopti sadržao geparda. Preuzete su boje fudbalskog kluba Morava, zelena, žuta i plava. Zatim se prešlo na usvajanje statuta. Nakon toga izabrani su organi i tela kluba, kao i zastupnik. Na kraju Skupština je ovlastila Dragana Pavlovića da podnese prijavu za upis u registar Ministarstvu.

Naravno za Predsednika kluba i zastupika je izabran inicijator i pokretač celokupne akcije Milivoje Miša Stamenković. On je ujedno obavljao i funkciju Predsednika UO. Pored Stamenković Milivoja u Upravni odbor kluba izabrani su i Antić Dejan, Mladenović Goran, Kostić Boban i Ristić Goran.

Milivoje Miša Stamenković – prvi predsednik kluba

U nadzorni odbor kluba izabrani su Slobodan Kulić, Blaško Dimitrijević i Velimir Todorović.

Još dok su trajale radnje oko osnivanja kluba, akcija prezentacije ragbija po školama je uzimala sve više maha. Velike zasluge za uspeh akcije imao je jedan od čanova novopečene uprave kluba. Bio je to Goran Ristić, koji je obavljao dužnost Direktora OŠ Kosta Stamenković. Veliki rad koji je uložen tokom zimskih i prolećnih meseci, materijalizovan je na prvenstvu Osnovnih škola Srbije u taču koji je odigran u maju 2006. godine u Beogradu.

Prvo je održano prvenstvo leskovačkih osnovnih škola, na kome je učestovalo 5 osnovnih škola. Plasman na finalni turnir izborile dve škole Vuk Karadžić i Svetozar Marković.

Finalni turnir Prvenstva škola Srbije u taču održan je na igralištu FMP-a, a takmičenje se organizovalo u tri kategorije, 3 i 4 razredi, 5 i 6 razredi i 7 i 8 razredi. Učešće na takmičenju uzelo je preko 15 škola iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Pančeva, Grocke i Leskovca.

Na finalnom turniru Leskovčani su osvojili sve tri medalje. Učenici 7 i 8 razreda OŠ Vuk Karadžić osvojili su prvo mesto. Ekipa OŠ Svetozar Marković u kategoriji 5 i 6 razredi osvojila je drugo mesto, dok je bronzana medalja pripala istoj školi, ali u najmlađoj kategoriji 3 i 4 razreda.

Goran Ristić (sa loptom) na prezentaciji u školi sa profesorima fizičkog.
Zajednička slika Leskovčana na FMP-u.

Ragbi 15 od 2006. do 2010. godine

Takmičenja u taču na nivou škola, poslužila su klubu da formira ekipe za Kup i Prvenstvo Srbije. Da je interesovanje mladih Leskovčana za ragbi bilo ogromno, dovoljno govori podatak da su Gepardi, već prve godine uzeli učešće u takmičenjima na nivou Srbije u tri uzrastne kategorije petlići, pioniri i kadeti.

Najveći uspesi kluba u takmićenjima Ragbi Saveza Srbije u ovom periodu su:

Petlići

2006. – Prvenstvo SCG – 3 mesto.
2007. – Kup Srbije – 3 mesto, Prvenstvo Srbije – 3 mesto.
2008. – Kup Srbije – 1 mesto.


Pioniri

2006. – Prvenstvo SCG – 3 mesto, Kup SCG – 2 mesto.
2007. – Prvenstvo Srbije – 3 mesto.
2008. – Kup Srbije – 3 mesto.


Kadeti

2007. – Kup Srbije – 3 mesto.
2008. – Kup Srbije – 1 mesto.


Osvajanjem dva pehara u Kupu Srbije 2008. godine, ORK MORAVA GEPARDI je postao do sada jedini klub u Srbiji koji je osvojio trofej na SAVEZNOM NIVOU, a da nije iz Beograda ili Pančeva.

Istovremeno sa razvojem takmičarskih ekipa, klub se trudio da ragbi približi što većem broju Leskovčana. Tako je tokom leta u saradnji sa Turnističkom organizacijom grada Leskovca, tri puta organizovan propagandni tač turnir ragbija na pesku, u samom centru grada, a u okviru manifestacije Leskovačko leto.

Od 2006. pa sve do 2009. godine, klub je krajem leta na terenu FK Morave organizovao Međugradski ragbi turnir Leskovac 2006, 2007, 2008 i 2009. Ovaj turnir na kome su pored domaćina učestvovali naši najbolji klubovi RK Pobednik, RK Partizan, RK Dinamo Pančevo, RK Zemun, RK Singidunum, kao i dve reprezentativne selekcije Regije Jug i Beograda. Domaćini su tri puta osvojili ovaj turnir i to 2007. godine (kadeti) i 2008. i 2009. (juniori). Trofeje su osvajali još RK Pobednik, RK Dinamo, kao i selekcija Beograda.

Znajući kako je teško pokrenuti svoj ragbi klub, Leskovčani su se svim silama trudili da pomognu komšijama. Kada je u Soko Banji osnovan ragbi klub Ozren, kadeti su odigrali prvu takmičarsku utakmicu u ovom mestu. Bilo je to 25.03.2007. godine na igralištu Padina u Soko Banji pred oko 100 gledalaca. Iako su domaćini iznenadili dobrom igram, pobeda od 35:15 je pripala Gepardima. Ova utakmica poslužila je kao dobra priprema kadetima za predstojeće okršaje u Kupu Srbije. Ovo takmičenje održano je u proleće 2007. godine, bilo je jedno od najmasovnijih i za njega se prijavilo čak 10 klubova.

U A grupi igrali su Pančevački Dinamo, i četiri Beogradska kluba, Partizan, Dorćol, Vračar i Banovo Brdo. B grupu su činili: Pobednik, Morava, KBRK, Zemun i Singidunum.

Zanimljivo je da su Gepardi sve svoje utakmice odigrali u Beogradu. Počelo je silovito, jer je u prvom kolu pobeđen Singidunum sa 69:0. Već u narednom kolu zabeležen je prvi poraz i to od Pobednika sa 62:12. U trećem kolu još jedna pobeda, ovaj put savladan je RFK Zemun sa 15:5. Poslednjoj utakmici koja je kao i predhodne tri odigrana na Adi Ciganliji, Gepardi su kao domaćini‖ savladali KBRK sa 15:8.

Osvajanjem drugog mesta u grupi, Gepardi su se plasirali u polufinale kupa Srbije, gde su na žalost zaustavljeni od Pančevačkog Dinama. Pančevci su kasnije u finalu poklekli pred Pobednikom, koji je sa 44:17 (27:0) osvojio Kup Srbije za kadete. Leskovčanima je pripao pehar za treće mesto nakon pobede nad Doćolom.

Priliku za revanš Pančevcima mladi Gepardi su imali u jesen iste godine, kada su se ponovo sastali sa Dinamom u Pančevu. Ovaj put Leskovačani su se vratili kući neporaženi, jer je rezultat bio nerešen 5:5. Bio je to jedan od najneizvesnijih mečeva u istoriji leskovačkog ragibja i jedan od retkih susreta koji je završen remijem. Zanimljivo da je dva kola kasnije na gostovanju protiv RK Singidunuma rezultat ponovo bio nerešen 15:15.

Aut na utakmici između RK Dinama i RK Geparda odigrane 30.09.2007 godine u Pančevu, na igralištu SC Staklara, u okviru 2. kola Prvenstva Srbije za kadete.

Početkom maja 2008. godine u Leskovac je iz Pariza došla četvoročlana delegacija „Rugby Fraternite“ (ragbi bratstvo) koju je predvodio predsednik Žan Pjer Juančić, bivši selektor seniorske reprezentacije Srbije. On je u Leskovac došao kako bi Gepardima poklonio ragbi opremu vrednu oko 7.000 eura. Donacija se sastojala iz nekoliko garnitura dresova, zatim lopti za treninge i utakmice, kao i zaštitne opreme, štitnika za ramena, glavu itd. Pored Žan Pjer Junačića delegaciju su sačinjavali i Patrik Roben nekada jedan od najboljih Francuskih sudija i Filip Maraval bivši igrač, a sada vrlo uspešan trener.

Tokom svog četvorodnevnog boravka u Leskovcu, na igralištu FK Morave održano je 8 treninga, ali i dva predavanja u leskovačkom Domu kulture Žika Ilić Žuti, pred punom salom učenika, igrača i nastavnika fizičkog vaspitanja. Takođe, goste iz Francuske je primila i načelnica službe za društvene delatnosti grada, gospođa Suzana Stanković Ilić, kao i gospodin Aleksandar Petković, rukovodilac grupe poslova za sport pri Gradskoj upravi Leskovca. Gosti su posetili i Sportski savez Leskovca gde ih je primio sekretar Slobodan Vulić. Ova poseta najviše je značila mladim ragbistima, jer su značajno podigli svoj nivo igre, što su pokazali rezultati neposredno posle nje.

Ragbi 13 od 2010. do danas

Tokom 2010. godine, klub počinje sa aktivnostima u ragbiju 13. Ragbi 13 federacija Srbije je od 2001. godine napravila veliki pomak u razvoju ovog sporta u našoj zemlji. Odluka ni malo nije bila laka, ali vrlo se brzo pokazala kao ispravna.

Kontakt sa Ragbi 13 federacijom Srbije uspostavljen je još 2008. godine, kada je nekoliko igrača učestvovalo na letnjem kampu Federacije. Nenad Petrović i Lazar Pavlović svojim zalaganjem i požrtvovanošću nametnuli su se pa su izabrani da brane boje Evrope na Evropskom Juniorskom turniru, koji je u leto 2008 godine održan na Adi Ciganliji. Bilo je to veliko priznanje i izuzetan podstrek za sve u klubu. Dve godine kasnije na istom takmičenju nastupila su još četiri igrača iz Leskovca, i to Bojan Duraković, Tomica Kostić, Nikola Stojanović i Aleksandar Mitić.

Kao promocija novog sporta u Leskovcu je 2010. godine na stadionu FK Dubočice održan turnir regija na kome su učestvovale tri regije: Sever, Centar i Jug. Bila je to dobra prilika da se Leskovčani upoznaju sa ragbijem 13.

Selektor reprezentacije Juga je bio Vladan Kikanović, a trener Miloš Stamenković. U selekciji Juga nastupili su sledeći igrači Geparda: Lazar Doderović, Zoran Bakić, Miloš Drašković, Marko Mladenović, Nikola Popović, Sabedin Demirović, Kristijan Demirović, Trajče Malićević, Senad Salijević i Ismail Demirović. Selekcija Juga je na turniru zauzela 2. mesto.

Posle iznenadne smrti osnivača kluba Milivoja Stamenkovića (26.11.2016.), klub ima zastoj i poteškoće, ali se 2019. godine, oporavlja i staje na noge. Vođeni mladim Milošem Stamenkovićem bude se gepardi svih kategorija te u seniorskoj reprezentaciji Aleksandar Pavlović uspeva da izbori svoje mesto na turneji po Engleskoj, Vanja Pešić je bila starter u prvoj istorijskoj utakmici kada je ženski ragbi u pitanju u utakmici protiv Azura u Italiji, a kadeti i junuiori Stefan Milenković, Jovan Anđelković i Miloš Stojković su branili boje Srbije na Trofeju Beograda protiv Ukrajine.

Danas leskovački ragbisti su vicešampioni regije jug u juniorima, polufinalisti kupa Srbije (2019.), osvajali su tri druga mesta u juniorskoj konkurenciji na Trofeju Beograda i to 2010., 2011. i 2014. godini, a u naredne dve godine planirano je prvo učešće u Balkanskoj ligi, regionalnom takmičenju koje čine timovi iz Bugarske, Srbije, Turske, Grčke, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine.

Scroll to Top