Četiri mačke u Rizman kupu, trener geparda sportski radnik za 2019.

U nedelju 23.2.2020.g u Ubu održan je festival ragbija u okviru kojeg je okupljen veliki broj mladih ragbista iz cele Srbije. Dan je sastavljen iz dva dela, utakmice Rizman kupa i trećeg turnira zimske lige za mališane. U Rizman kupu sastale su se reprezentacije Srbije do 21.(tim Bev) i do 19godina(tim Džon). Ekipu do 19 godina vodio je Vlada Dedić, dok je za to kod ekipe do 21 godine bio zadužen trener geparda Miloš Stamenković.

Na terenu Leskovčani  su imali četiri predstavnika, Uroša Stojkovića, Jovana Anđelkovića, Stafana Milenkovića i Stefana Kadrića. Pobedu je odnela ekipa do 21.  godine rezultatom 26-18. Generalni sekretar ragbi 13 federacije Srbije, Vladan Kikanović, prilikom dodele pehara pohvalio je odličnu organizaciju domaćina, te istakao da je na ovaj način najbolje otvorena jubilarna 20. sezona u ragbiju 13, sa omladinom koja čini ono najbolje i najvažnije za naš sport. U okviru ceremonije uručeno je i priznanje treneru Geparda Milošu Stamenkoviću za sportskog radnika u 2019 godini.

U zimskoj ligi kao pozajmnica Radničkom iz Niša igrao je i Lazar Milenković jedan od naših najperspektvijih klinaca.

Uroš Stojković kapiten naših juniora sa peharom u ruci.

,,Jako sam ponosan na dva Stefana, Uroša, Lazara i Jovana, zahvalan federaciji na prizanju, i siguran da će ovo uticati da klub još više napreduje. Time ćemo nastaviti naš trud da Leskovac prikazujemo u najboljem svetlu, a to je najbolje učiniti putem dece koja su kako je i sam g.Vladan Kikanović rekao, ono najbolje što imamo“.  – Miloš Stamenković.

Par zanimljivosti kad ste već tu.

Rizman kup nosi naziv po legendarnoj ragbi porodici.
Ustanovljen je 2013. godine i od tada se ovom utakmicom otvara sezona ragbija 13 u našoj zemlji.
2020. u Ubu je na ovaj način otvorena jubilarna 20 sezona, po prvi put van Beograda. Možda sledeće godine utakmica bude baš u Leskovcu?! -Žašto da ne.
Četiri pulena nisu prvi Gepardi koji su učestvovali u ovom kupu. Naš najbolji igrač, Aleksandar Pavlović je nastupao na tri ovakve utakmice(2017., 2018. i 2019.). Ukupno je postigao 4 eseja i jedan gol, od kojih je prodorom po krilu 2017.  odveo svoju ekipu u pobedu. Ove godine smo učetvorostručili broj učesnika iz kluba u kupu čime se ponosimo.

Aleksandar Pavlović u odbrani na utakmici Rizman Kupa.

O istorijskoj porodici Rizman.

Gas Risman je legenda Velške, Britanske i svetske ragbi lige. Važi za jednog od najpopularnijih i dominantnijih fudbalera svog doba, igrački je proveo impozantnih 25godina. U jednom trenutku je u isto vreme bio i igrač i trener!
Da iver ne pada daleko od klade govori činjenica da su njegovi sinovi Bev i Džon nastavili uspešne ragbi korake. Bev Rizman je imao reprezentativnu karijeru u oba koda, odlikovan je ordenom Britanske imperije zbog svojih zasluga u ragbi ligi.
Njegov mladji brat, Džon, pored uloge predsednika Škotske ragbi liga federacije, ’00tih je vodio u16, u18 i studentsku reprezntaciju Škotske. Od 2003/4 je u dva navrata bio selektor naše nacionalne selekcije i njegov doprinos i zaostavština koju je ostavio u srpskoj ragbi ligi je nemerljiva.

Piše: Miloš Stamenković

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top