Intervju sa našim igračem Željkom Petrovićem koji je deo tima koji stoji iza ideje solarnog kubeta

Da bi čovek bio kompletnija ličnost jako je bitno da uz fizičke aktivnosti teži učenju i umetnosti, da se grana i razvija.
Nama kao klubu je posebno drago kada međ’ svojim članovima pored uspešnih sportista imamo i momke koji se jednako trude u nauci i umetnosti.
Pored toga kao klub imamo sreću što smo locirani baš u Leskovcu, u kome je jesen u svojoj žutoj i pepeljastoj odori kroz jedno drugo čulo obojena i mirisom zimnice. Uz idiličnu  sliku komšija i porodica koje u svojim šarenim dvorištima veselo razgovaraju praveći iste.
U ovom intervjuju će nam se predstavaiti naš igrač Željko Petrović koji je nedavno sa svojim timom osvojio drugu nagradu na takmičenju u Šapcu sa idejom ,,solarnog kubeta”.
Takmičenje je naziva ,,Upshift” i u organizaciji je Dostignuća mladih – Junior Achivement Serbia i Unicef-a.

Intervju sa Željkom Petrovićem:

– Zdravo Željko, možeš li da nam kažeš kako se zove tvoj tim, koliko članova broji i koliko je timova ukupo bilo na samom takmičenju?

Naš tim “LeskovačkI ljuTi”, koji broji pet članova, izabran je među pet najboljih timova koji su pobedili na ovogodišnjem internacionalnom “upshift-u”. Na takmičenju je učestvovalo 20 timova iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a oni najbolji nagrađeni su budžetom namenjenim za ostvarenje ideje.

– Za one koji ne znaju, šta je to kube? Kako ste došli na ideju solarnog kubeta? Zbog čega je on posebno koristan?

Pečenje paprike i kuvanje ajvara predstavljaju simbol našeg grada Leskovca, te je motiv za našu ideju potekao odatle. Kako zbog urbanizacije, ili nekih drugih okolnosti, većina ljudi živi u stambenim zajednicama, sve je teže negovati ovu tradiciji. Naša inovacija, solarno kube, omogućava proizvodnju ajvara na tradicionalan način, bez ikakvih promena kvaliteta, ali i bez dima, lošeg mirisa i ispuštanja zagadjujućih čestica u atmosferu.

– Koji je sledeći korak tvog tima i kako se takmičenje dalje nastavlja?

Sledeći korak jeste realizacija ove ideje, to jest samog proizvoda. Međutim dalju proceduru još uvek nismo utvrdili ali nadamo se da će se to rešiti u najskorijem vremenu.

– Da li ti se dopala ideja nekog drugog tima koju bi ovom prilikom pohvalio?

Posebno mi se dopala ideja tima “Vitaprotectores”, naših drugara i drugarica iz X beogradske gimnazije. Njihova ideja jeste razvijanje svesti mladih o važnosti edukacije iz prve pomoći.  

– Da li je teško uklopiti sport i nauku? Na koji način ti organizuješ svoje vreme?

Zbog ljubavi koju gajim i prema nauci i prema sportu nije mi teško da se organizujem i izdvojim vreme za obe strasti.

– Kad smo već na sajtu jednog ragbi kluba, molim te, kaži nam kako si zavoleo ragbi sport i da li bi preporučio nekom iz tvog naučnog tima da se priključi tvom ragbi timu?

Veliko hvala mojim drugarima Mateji Stojkoviću i Danilu Gavriloviću koji su me upoznali sa ragbijem, prvi put doveli na trening i probudili novu ljubav u meni. Takođe svima iz tima “LeskovačkI ljuTi” preporučujem da dođu na trening ,na koji su uvek dobrodošli, da zajedno treniramo, družimo se i stvaramo uspomene.

Hvala ti na razgovoru, mi ti želimo puno sreće i uspeha kako u narednoj etapi, realizaciji ideje, tako i u životu na svim interesnim poljima.

Sa leva na desno: Mentor Marko Milenković, Andrija Đorđević, Pavle Kostić, Danilo Vučić, Željko Petrović, Mihajlo Nikolić. Foto izvor: sajt grada Leskovca

Da je naš Željko zaista svestran momak ostavićemo vam link članka koji je pisao za internet portal ,,Rešetka” pod nazivom ,,Esej o esejima”.

Ne zaboravite da nas pratite i podelite naš sadržaj na društvenim mrežama i time podržite naš rad.

Svi smo čopor!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top