Nekoliko zanimljivosti iz Leskovca u obliku ragbi lopte, kako cveta ragbi i mala rekapitulacija prva tri meseca

Sezona domaće ragbi lige se polako zahuhtava, mada što se nas tiče odavno je počela, obzirom da su naši kadeti aktivni još od polovine janura. Kako se bliži prvo tromesečije nije zgoreg pomenuti šta je bilo i šta može biti.

Seminar za sudije i zimska liga za klince

29. januara smo imali priliku da organizujemo seminar za sudije i delegate u našem gradu. Poslednji put je to bilo pre 2016. godine. Kao praktičnu proveru sudije su imale zadatak da dele pravdu na turniru koji je usledio nakon predavanja. Godinama unazad naš klub je organizovao Božićni turnir, ali ovom prilikom smo odlučili da to bude svetosavska svetkovina. U finalu su dva naša sastava odmerila snage. Da ovaj rezultat nije slučajnost govori to što smo osvojili dve nedelje kasnije još jedan turnir u Beogradu. A pre turnira smo odigrali mini ragbi meč protiv ženske reprezentacije u sklopu priprema u korist jednih i drugih. Očekuje nas još dva tunirna uskoro.

Radost posle osvojenog turnira u Leskovcu

Leskovac domaćin internacionalnog susreta Srbije i?

Lepom početku ove godine svedoči i prijem ragbi liga delegacije u Opštini grada. Gde nas je gradonačelnik g. Goran Cvetanović dočekao sa svojim timom. Posle izrazito prijatnog razgovora na konferenciji za medije je objavljena vest kako postoji mogućnost da grad Leskovac bude domaćin utakmice naše nacionalne selekcije na novom stadionu u okviru Euro A takmičenja.
Naša delegacije je imala priliku da obiđe stadion i uveri se kako će izgledati ovo velelepno sportsko zdanje.  Mi se nadamo da to neće biti jedina ragbi utakmica koja će se ovde odigrati.

ERL and Serbian RL representatives in the southern city of Leskovac, as we look for venues to stage Serbia’s Euro Group A matches.

Našim klincima je na putu bila utakmica u punoj ragbi 13ici protiv ženske reprezentacije, ali je sticajem okolnosti prebačana za dane kad se naša nacionalna selekcija vrati iz Francuske. Našim curama želimo puno sreće!

Lazar u čeličnom zagrljaju

Ragbi druženje u Nišu i još po nešto

Potom smo Imali zadovoljstvo da bodrimo naša dva saigrača Tomicu Stojiljkovića i Aleksandra Pavlovića koji igraju i za Parizan koji je gostovao u Nišu. Razlog više za naš dolazak je prva utakmica mladog sudijskog dvojca Lazara Milenkovića(2005) i Uroša Stojkovića (2001).
Meč je ujedno bio prva prilika koju je naš, Leskovački Australijanac, Din Krukšenks imao prilike da pogleda kao proizvod srpskog seniorskog ragbija.
Kako bi ovu priliku iskoristili maksimalno poveli smo i dva kadeta koja su se javila da bi volela da pogledaju susret između Nišlija i Beograđana.
Uprkos užasnom vetru imali smo sjajan dan, Tomica je zabeležio odličnu partiju, a Aca je shodno svojoj nestašnoj prirodi zbog kartona morao ovu utakmicu da pauzira, te smo za njega navijali dok je nosio vodu :p Šalu na stranu on je već u meču protiv Crvene Zvezde pokazao zašto je jedan od najubojitih igrča u celoj ligi, te da ima ozbiljnu nameru da nastavi nastupe za reprezetaciju Srbije.
Gore pomenuta situacija je za mene bila jako zanimljiva prilika obzirom da smo tu skupa bili od ,,7 do 77 godina“ i to u različitim ulogama pa sam iskoristio priliku za nekoliko pitanja. Njima ćemo ovaj tekst privesti kraju.
U nastavku sezone nas očekuje meč sa komšijama iz Niša, turniri za klince, vesti oko prve utakmice naše muške repreznetacije u Leskovcu i još štošta. Zato nas pratite i u zdravlje!

Od igrača preko sudija do publike, čopor na okupu

Pitanja i odgovori:

Miloš Stamenković: Din, gledao si svoju prvu ragbi liga utakmicu u Srbiji koja je deo Balkanske super lige, reci nam svoje prve utiske i šta generalno misliš o našoj ragbi ligi:

Din Krukšenks: Utakmica je bila vrlo intenzivna, obe ekipe su dale sve od sebe u odbrani. Skramaši i jednog i drugog sastava su imali snažna kucanja, a linijaši su jako brzi kada su za to imali prostora (posebno Tomica). Borba je bila bespoštedna svih 80 minuta. Najveća razliku u odnosu na igru u Australiji je veština, baratanje loptom i sam menažment igre. U Australiji igrači to ranije kreću da razvijaju, između ostalog, igrajući dosta utakmica u mlađima kategorijama.
Mladi igrači koje mi imamo u Leskovacu imaju talenat da postanu jako dobri, ono što im nedostaje je još prilika, odnosno iskustva koje bi stekli igranjem više mečeva te izjednačili fizičku spremu sa ragbi veštinom.

M.S.: Uroše i Lazice, ovo je bila vaša prva prilika da ogrnete sudijsko ruho, kakav je bio osećaj sa druge strane terena?

Lazar Milenković: Bilo je lepo iskustvo. Imao sam prilike da vidim kako posao sudije, čak i pomoćnog, zapravo nije ni malo lak. Radujem se sledećoj prilici.

Uroš Stojković: Kao neko ko se našao sa druge strane borbenog polja, imao sam skroz drugačiju perspektivu ragbija. Sad shvatam koliki je pritisak na sudije prilikom donošenja odluka. Pored svega, jedno jako lepo iskustvo. Nešto novo, što će mi pomoći u razumevanju igre i viđenju svega toga na drugi način.

Pitanje za naše malce koji su prvi put išli da gledaju ragbi utakmicu.

M.S. Kako vam se dopalo iskustvo gledanja ragbija uživo, druženje i gostovanje u drugom gradu i šta za vas predstavlja, šta je to što pronalazite lepo u ragbi sportu?

Mateja Stojković: Dopalo mi se druženje u Nišu, jedino mi je smetalo što je bilo vetrovito, ali na to nismo mogli da utičemo. Kod ragbija mi je lepo što može da se igra i na silu i na mozak.

Nikola Stoilković: Zanimljivo mi je bilo što smo išli u drugi grad da gledamo utakmicu i sviđa mi se što je ragbi brz sport, što se sve jako brzo odvija.

Lazar M. i Uroš S. vatreno krštenje

Eto da završim tekst, na kraju, uzevši sve u obzir jako sam ponosan i srećan što ragbi u Leskovcu lagano procvetava i da je kod nas proleće počelo i pre onog kalendarskog!

Zanimljivi članici iz drugih medija o Gepardima za ovaj period koji bi vam možda bili zanimljivi:

Jugmedia: Gepardi u godini punoletstva očekuju reprezentacije Engleske ili Francuske u Leskovcu

Jugmedia: Leskovački Gepardi ovojili turnir zimske lige u Beogradu

Dnevnik Juga: Predstavnici ragbi federacija u poseti gradu Leskovcu i ”Gepardima”- najperspektivnijoj mladoj ekipi u Srbiji

Dnevnik Juga: Leskovački “Gepardi” osvojili i drugi zimski turnir

Jugpress: Organizovan prijem za ragbiste 

TV Leskovac gostovnje u jutarnjem programu

 

Mi čopor!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top